Dakbedekking

Verreweg de meest gebruikte dakbedekking voor een blokhutten bestaat uit shingels. Het overgrote deel van de bouwpakketten voor blokhutten wordt voorzien van deze dakbedekking. Het grootste voordeel voor een blokhut is dat doordat shingels licht van gewicht zijn ook een lichtere dakconstructie volstaat. Na dakpannen zijn shingels ook de meest gebruikte dakbedekking voor woningen wereldwijd. In Europa worden ze niet zo vaak toegepast op huizen, maar in bijvoorbeeld Amerika zijn ze heel populair.

Shingels zijn in diverse vormen verkrijgbaar zoals zeskant, beverstaart en zeshoekig, maar de meest gebruikte zijn de gewone rechthoekige dakshingels. Daarnaast heb je de keus uit diverse kleuren, o.a. groene, rode en zwarte shingels behoren tot de mogelijkheden.

 

Tips en tricks voor het leggen van shingels.

 • Voor optimale waterdichtheid moeten de shingels aan de dakrand worden vastgezet.
 • Als een deel van een dak dat met shingels is bedekt, gerepareerd moet worden, haal je de slechte, oude shingels weg en vervang je deze door nieuwe. Ook kun je nieuwe shingels over de oude heen nagelen.
 • Shingels kun je het beste per 2 buigen om barsten en knikken te voorkomen. Bij koud weer kun je de shingels het beste eerst aan de achterkant te verwarmen.
 • Bij warm weer is het aan te raden om de bundels/verpakkingen dakshingels te buigen alvorens te openen. De dakshingels zullen dan beter van elkaar los laten.

 

shingels leggen

 • Voor het leggen van shingels op je blokhut begin je met het vanaf de nok uittekenen van de afstanden. Je zet een horizontale streep op het dakbeschot op een afstand van de diepte van de inkepingen van de shingle vanaf de nok. Vervolgens zet je steeds weer een streep op die afstand. Deze strepen zorgen dat je straks goed uitkomt en dat je nette rechte banen blijft leggen.
 • Vervolgens begin je onderaan met het leggen van de shingels. De onderste rij (de zogenaamde voetshingels) leg je daarbij omgekeerd (dus met de inkepingen naar boven) zodat je aan de dakrand een nette gladde rand krijgt. Laat deze rand 6 a 10 mm over de dakrand heen steken. Voor die onderste laag kun je eventueel ook de 'uitsteeksels' afsnijden. Spijker deze laag vast met 4 a 6 asfaltnagels.
 • De meeste dakshingels zijn aan de onderzijde voorzien van kleefstrips. Door opwarming zorgen deze ervoor dat de shingels aan elkaar en aan het dakbeschot verlijmt worden waardoor je een geheel krijgt.Hebben de shingels geen kleefstrips of bij koud weer kun je het beste bitumen-koud-lijm gebruiken om de shingels extra te verlijmen.
 • De volgende rijen shingels leg je met de inkepingen naar beneden en met de rug tegen de krijtstreep aan. Zorg dat de eerste rij die je legt al goed over de voetshingels heen ligt.
 • Spijker de shingels steeds 25 mm boven de inkepingen en op de zelfde hoogte 25 mm vanaf de rand. Op deze manier spijker je steeds door 2 lagen dakshingels heen en worden de spijkers op hun beurt weer afgedekt door de volgende rij. Gebruik voor het spijkeren asfaltnagels en zorg dat je deze niet schuin en niet te diep spijkert. De kop van de nagels mogen de shingels niet indrukken.
 • Verspring bij elke volgende rij een halve shingle. Hiervoor moet je dus een halve shingle van de strook afknippen. Op deze manier krijg je dus een 'half steens' verband.
 • Werk op deze manier door tot bovenaan de nok van je tuinhuisje.
 • De nok bedek je met van elkaar los geknipte shingels. Deze vouw je over de nok waarna je ze aan de rand vast spijkert. Leg de volgende gevouwen shingle ongeveer 5 cm over de vorige en in ieder geval over de spijkers van de vorige shingle heen. Houdt bij het leggen rekening met waar de wind meestal vandaan komt en begin van de wind af. Op deze manier loop je minder kans dat er water onder de nokshingels waait.