Wat is EPDM?

Rubber TreeDe geschiedenis van rubber heeft haar oorsprong in Zuid-Amerika, waar de indianen het product van de "ca-hu-chu" of "wenende boom" hebben geoogst, om er drinkflessen, speelballen en rituele beeldjes van te maken. De Fransman Charles de la Condamine bezocht in 1735 de Upper Orinoco rivier in Venezuela. In de staat Amazonas dichtbij de stad Esmeralda zag hij hoe de inheemse Indiaanse bevolking rubberflessen maakte van het latex dat uit de schors van een boom vloeide, nadat er in de schors gesneden was. Een stok, omkleed met leem werd rondgedraaid in een vat met verse latex. Nadat het latex hard was geworden werd de stok met leem verwijderd en dat leverde een rubberfles op.
In 1736 werd het rubber door Charles de la Condamine in Europa binnengebracht. Gedurende een aantal jaren werden de commerciële mogelijkheden van diverse rubberproducerende planten onderzocht. Enkele planten werden gekweekt in de Royal Botanic Gardens te Kew nabij Londen en naar India en Ceylon gezonden voor verder onderzoek. Geleidelijk aan kwam men tot de conclusie dat de Hevea brasiliensis, bron van het Pará rubber, het meest geschikt was. Dit plantengeslacht liet niet alleen het kostbare sap rijkelijk vloeien, maar ook genazen de tapwonden zonder moeilijkheden. Enkele planten van dit geslacht werden rond 1870 naar India overgebracht, maar hielden daar geen stand. De zaden verloren hun levensvatbaarheid erg snel.

In de zomer van 1876 bracht Henry A. Wickham 70.000 zaadjes van de Hevea brasiliensis naar de Royal Botanic Gardens te Kew nabij Londen. De zaden waren verzameld nabij de rivier Tapajós, een zijrivier van de Amazone in de staat Pará, Brazilië.

Rubbermade ProductsDe zaden werden gezaaid in één van de kassen van de T-range van Kew Gardens.
Ongeveer 1.900 planten werden gekweekt en getransporteerd naar Ceylon en de Singapore Botanical Garden. Uit deze zending planten is de grote rubberindustrie in het verre oosten ontstaan met haar uitgestrekte rubberplantages in Zuidoost Azië.
Bij gebrek aan natuurrubber tijdens de eerste wereldoorlog, ontwikkelde Duitsland het synthetische rubber.
Er bestaan tegenwoordig verschillende synthetische rubbers, die allemaal welbepaalde eigenschappen bezitten. Onder hen, het EPDM (ethyleen-propyleen-dieen-monomeer), ontwikkeld in het begin van de 20e eeuw, waarvan de voornaamste eigenschap de uitzonderlijke weerstand tegen veroudering, ozon en UV-straling is. De toepassingen van EPDM zijn steeds omvangrijker en veelzijdiger. Men vindt EPDM-rubber terug in de bouw (daken, waterbekkens, dakgoten, gevelafdichtingen, vijvers, enz.), in de industrie (auto's, slangen, koppelingen enz.) en in ontelbare andere toepassingen.

Bestel hier uw EPDM