Hout

De belangerijkste grondstof voor het overgrote deel van een blokhut die gebouwd worden is hout. Hout heeft een aantal voordelen boven overige materialen. Het is relatief goedkoop, makkelijk te verwerken en bovendien milieuvriendelijk. Bovendien is het van nature mooi om te zien. Het nadeel is wel dat hout gevoelig is voor externe invloeden zoals schimmels en insecten.

 

Houtsoorten

Hout heb je in een grote variatie van soorten. Over het algemeen wordt een hoofdindeling gemaakt in:

  • Loofhout: Loofhout is afkomsting van loofbomen. Loofhout wordt ook wel 'hardhout' genoemd. Dat zegt echter weinig over de echte hardheid van het hout. De term hardhout is dan ook verraderlijk en wordt vaak voor 'tropisch' hardhout gebruikt. Er bestaan ook loofbomen die erg zacht hout leveren, bijvoorbeeld de linde, populier en wilg. Daarnaast is ook het groeiklimaat belangerijk voor de hardheid van het hout. Gemiddeld is Loofhout echter harder dan Naaldhout.
  • Naaldhout: Naaldhout is afkomstig van Naaldbomen. Naalden zijn eigenlijk ook gewoon bladeren, maar dan met een speciale vorm. Deze bomen zijn vaak het gehele jaar groen en groeien meestal in gematigde streken. Naaldhout wordt ook wel zachthout genoemd. Het meest gebruikte hout voor blokhutten zijn naaldhout (met name vuren, afkomstig van de Fijnspar).

 

Duurzaamheid

Hout wordt onderverdeeld in duurzaamheidsklassen. Daarbij staat 1 voor het meest duurzame hout en de klasse loopt tot 5 voor de minst duurzame houtsoorten. Afhankelijk van de duurzaamheidsklasse is hout meer of minder duurzaam. De duurzaamheid is niet alleen afhankelijk van de hardheid van het hout, maar er kunnen ook stoffen in het hout voorkomen die het duurzamer maken.

 

Verduurzamen

Om hout uit een lage duurzaamheidsklasse toch toepasbaar te maken voor toepassingen waarbij het bloot staat aan diverse invloeden wordt het soms verduurzaamd. De bekendste vormen zijn schilderen en impregneren.Voor een blokhutH wordt vaak gebruik gemaakt van hout van een relatief slechte duurzaamheidsklasse dat op een bepaalde manier verduurzaamd wordt.

 

Vormen en samenstellingen

Hout wordt geleverd in diverse vormen zoals balken, planken en platen.

 

Milieu

Om de milieuvriendelijkheid van het hout dat je gebruikt voor je blokhut te beoordelen zijn er diverse keurmerken waar je op kan letten.

 

Planken Platen Balken

In blokhutten wordt niet alleen hout van verschillende soorten, kwaliteiten en met verschillende behandelingen gebruikt. Maar voor een blokhut kun je ook hout in verschillende vormen toepassen.

  • Balken: voor een blokhut worden deze veelal gebruikt voor de dragende constructie, zoals de fundering (waarvoor speciale funderingsbalken verkrijgbaar zijn), het frame of de dakconstructie.
  • Planken: voor een blokhut kom je planken met verschillende vormen tegen welke zich goed lenen om de wanden waterdicht te maken. Voor een blokhut bouwpakket worden vaak specifieke planken gebruikt
  • Platen: voor de vloer of het dak van een blokhut kan je platen gebruiken.

Elke vorm heeft zijn specifieke kenmerken en kan voor bepaalde delen van een blokhut gebruikt worden. Op deze pagina laten we de belangerijkste kenmerken van diverse vormen zien die specifiek voor blokhutten worden toegepast (normale balken en planken laten we dus even achterwege).

 

Blokhut profielen

In een bouwpakket voor een tuinhuis of blokhut worden meestal planken gebruikt met een heel specifiek profiel. Het lijkt een beetje op rabat (zie hieronder) maar is toch net anders. Deze planken zijn voorzien van messing en groef zodat ze de boven en onderkant in elkaar vallen. Een bouwpakket is meestal verkrijgbaar in verschillende diktes hout. De kleinste dikte is 19mm, welke eigenlijk alleen toepasbaar is voor een relatief kleine blokhut. De grootste dikte is 90 mm en dit is geschikt voor een compleet blokhut. Deze planken zijn ook voorzien van meerdere messingen en groeven. Aangezien bij een bouwpakket van een blokhut of tuinhuis de wanden ook de compleet dragende constructie vormen is het erg belangerijk om voldoende houtdikte te nemen, het komt namelijk niet alleen de duurzaamheid, maar ook de stevigheid van je blokhut ten goede.

19mm
19mm
45mm
45mm
70mm
70mm